Cognitieve gedragstherapie
Leuven - Herent
Adres: Groenstraat 42, 3020 Veltem-Beisem
E-mail: katrijn.gedragstherapie@gmail.com
Telefoonnummer: 0498/62.63.64
Individuele therapie voor volwassenen
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie - oftewel CGT - is wereldwijd een van de meest onderzochte en effectief bevonden behandelingen voor verscheidene psychische klachten. CGT is aangewezen bij de behandeling van angsten, OCD, depressieve klachten verslavingsproblematieken, eetstoornissen, ...
​
Het uitgangspunt van gedragstherapie is dat onze gedachten, gevoelens en gedrag te begrijpen zijn vanuit onze leerervaringen en verwachte gevolgen. Deze leertheorie van gedragstherapie is gebaseerd op principes van conditionering.
Bij psychische klachten zien we dat mensen last krijgen van deze conditioneringen en dat er zich verschillende negatieve gevolgen ontwikkelen. Zo kan een student - uit eerdere ervaringen met kritische/ afwijzende boodschappen - heel perfectionistisch worden in de studie, ten koste van de eigen grenzen. Een andere voorbeeld is de volwassene die zich steeds vaker binnen opsluit vanuit het idee dat gevaar om elke hoek loert. Potentiële gevaren vermijden wordt ervaren als veilig en opluchtend, waardoor dit gedrag steeds vaker gesteld wordt. Op termijn zijn hier echter vooral negatieve gevolgen aan verbonden.
​
In het begin van de behandeling zal de gedragstherapeut iedere klacht daarom goed analyseren en op zoek gaan naar de verschillende conditioneringen en de ontstaansbodem en gevolgen ervan. Dit vat hij samen in een overzichtelijke probleemsamenhang waaruit oorzaak, gevolg en de te volgen behandelaanpak goed duidelijk worden. Vervolgens zal de gedragstherapeut de klachten behandelen door in te grijpen op drie verschillende niveaus, te weten de gedachten, gevoelens en gedragingen van de persoon. Zo kan er gewerkt worden rond onrealistische gedachten door deze uit te dagen of de persoon te helpen om hier minder waarde aan te hechten. Op niveau van gevoelens kan de gedragstherapeut ontspannings- en ervaringsgerichte oefeningen doen. Tot slot gaat de gedragstherapeut ook aan de slag met de feitelijke gedragsverandering. Hij zal de persoon bijvoorbeeld stimuleren om moeilijke situaties aan te gaan in plaats van deze te vermijden en zal hem/haar ook helpen bij het aanleren van alternatieve gedragingen die écht helpend zijn.
Acceptance and Commitment Therapie
​
In de behandeling focust de ACT-therapeut zich op wat wél belangrijk voor je is, namelijk je waarden. Met behulp van inzichten en technieken leer je afstand nemen van de focus op negatieve gedachten en gevoelens. Je verschuift de focus naar de opbouw van een leven dat voor jou waarde-vol is
​
Net als CGT is ook ACT uitvoerig onderzocht en effectief bevonden in de behandeling van psychische klachten. Naast een afname van klachten stellen we vast dat ACT de levenskwaliteit bevordert. Deze behandeling kan aldus ook aangewezen zijn wanneer je ontevreden bent met je huidige levenssituatie.
Schematherapie
Schematherapie is een integratieve therapievorm die gebruik maakt van verschillende effectieve behandelvormen, naast CGT. Schematherapie is aangewezen wanneer je vastloopt in steeds terugkerende patronen. Deze patronen zijn ontstaan in je (vroege) kindertijd en blijven je als het ware heel je leven achtervolgen. Hierdoor loopt je regelmatig in je eigen "valkuilen", weliswaar vaak onbewust.
​
Bij schematherapie blikken we terug op het verleden. De ontstaansbodem van chronische of herhaalde problemen ligt dan bij tekorten die een kind in de relatie met belangrijke anderen (bv. ouders, leeftijdsgenootjes, ...) heeft ervaren. Er zijn namelijk een aantal universele behoeften waar kinderen nood aan hebben. Wanneer een van deze universele behoeften steeeds weer gemist wordt, dan ontstaan er hardnekkige patronen van gedachten, gevoelens en gedragingen die later in je leven kunnen hinderen. Zo kan een kind dat nooit waardering en liefde ervaren heeft, later overgevoelig zijn voor signalen van bevestiging versus afwijzing. Een ander voorbeeld is het kind dat nooit aandacht kreeg voor zijn/haar noden (bv. troost), waardoor het op latere leeftijd eenzijdig gericht is op de noden van anderen en niet voor zichzelf kan opkomen.
In de behandeling proberen we samen oude wonden te helen en een beter evenwicht te herstellen in het hier-en-nu. Daarvoor gaan we eerst langer stilstaan bij inzichten door de link te maken tussen vroegere gemiste behoeften en de huidige valkuilen. Je zal leren om te zorgen voor de wonden door zelf (en met behulp van de therapeut) te voldoen aan je basisbehoeften. We gebruiken hiervoor onder andere ervaringsgerichte oefeningen. Vervolgens leer je ook om je gedachten en gedrag aan te passen zodat je niet telkens in een valkuil terecht komt. Hierdoor komen er minder nieuwe wonden bij.
​
Schematherapie is aangewezen en effectief voor meer chronische problemen.